2017-10-16

Félni kell a “Minőség megőrzési időtől” ?

“Enni vagy nem enni, ezt itt a kérdés? “

Lehetne Shakespeare művének modern kori átirata, hiszen lássuk be napjaink nagy részét meghatározza az evés és az ahhoz kötött érzelmek.

Eszünk ha jó kedvűek vagyunk vagy ha szomorúak. Ha barátokkal vagyunk vagy csak ha egyedül filmezünk a kanapénkon.

A vásárlás és az ahhoz kötött érzelem, a hangok ,az illatok  a nagy bevásárló központokban vagy a sarki pékségnél, mind meghatározzák, hogy mit teszünk a kosarunkba.

Nem árulok egy nagy titkot azzal, hogy  ez mind a marketing részei, és ezzel mi magunk is a tudatosan megtervezett vásárlásra ösztönzés részesei leszünk.

Manipulálnak bennünket vizuális módon : fényekkel és a polcok elrendezésével, és auditív módon : a zene tempójával és a bemondókon keresztül figyelemfelkeltő HIHETETLEN  akciókkal.

Ezek a módszerek mind ahhoz vezetnek, hogy szinte kiváltságosnak érezzük magunkat, hogy ott, és akkor, az adott helyen vásárolhatunk, kihagyhatatlan akciós árakon. Csak győzzük hazavinni , tárolni és megenni a temérdek kosárba pakolt árut.

Nálad volt-e már rá példa, hogy hónapokig sorakoztak a spájzod polcain a felhalmozott ételek?

“Már megint nincs hely ahova pakoljak”,-  nézted át a zacskókat, és vetted észre: “A felének a minőség megőrzési ideje már régen lejárt” -majd irány a kuka, hiszen már úgysem fogyasztható.

Valóban így lenne? Minden ami feketén-fehéren áll egy csomagoláson, az szent és sérthetetlen?

Valóban minden “lejárt” terméknek a kukában a helye?

Annyi bizonyos, hogy sok nyugati országhoz képest( csúnya szóval élve),  a magyarok sokkal kevésbé finnyásak az “Akciós polc” felé fordulni, ha élelmiszer vásárlásról van szó. Azonban az esetek nagy többségében még mindig  elmondhatjuk, hogy az emberek félve és szemöldököt ráncolva tanulmányozzák a “minőség megőrzési idő” felirat után kanyargó dátumokat.

Egy fontos dolog: A “Minőség megőrzési idő” NEM egyenlő a “Fogyaszthatósági idővel.”

Ahol kiemelten fontos a fogyaszthatósági időt figyelni: húsok, tojás és tejtermékek, amik mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszerek és hűtőtárolást (0-10 ⁰C fokot) igényelnek.

A másik ismert megjelölés a minőségét megőrzi idő, ami a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található dátum. Ez azt az időtartamot mutatja, ameddig mi mint Vásárlók elvárhatjuk, hogy a gyártó garantálja a megszokott minőséget. Például a kakaópor íze, illata és színe semmiben sem változik.

A gyártók mivel egyre elővigyázatosabbak, így évről évre bizonyos élelmiszereknek egyre rövidebb lejárati időt adnak meg a vásárlók elégedettsége végett.

Fontos tudnod, hogy a megadott dátum után  az ételek veszthetnek az élvezeti értékükből vagy minőségükből, DE nem azt jelenti, hogy nem fogyasztható a termék.

Ebben a kategóriába tartozik mindenféle száraz áru, mint például a konzervek, lisztek, pelyhek,olajos magvak, csokoládék, kekszek.

Ne dobd automatikusan  a kukába a bontatlan kekszet, hisz ha kibontod lehet ugyanolyan ropogós, és intenzív az íze, mint ahogy megszoktad, hiába járt le 2 hónapja a minőség megőrzési ideje.

Ezt hívják hivatalos berkekben: érzékszervi vizsgálatnak. 🙂

Ezzel a módszerrel Te is bátran élhetsz, hisz lehet a kedvenc nasid alapanyagát mented meg, amiből még bátran süthetsz akár hónapok múlva is.

És miért fontos mindez?

Hivatalos adatok szerint éves szinten Magyarországon közel 2 millió(!) tonna élelmiszer végzi a szeméttelepeken,anélkül, hogy belekóstoltunk volna. Ez fejenként évente közel 173 kg kidobott ételt jelent.

Világszintén ez azt jelenti, hogy a megtermelt és előállított élelmiszerek egyharmadát fogyasztásra alkalmatlanná ítéljük az élelmiszergyártók dátumaira hagyatkozva, ahelyett, hogy letesztelnénk az adott élelmiszert.

Megtervezett vásárlással és a néhány apró szabály betartásával felére csökkenthető a Te háztartásodban is az élelmiszerhulladék mennyisége:

1.) Ne vásárolj meg olyat árut, amire azt mondod :”Még nem tudom mire fogom használni”. Lehet hónapok múlva a spájz vagy hűtő legmélyebb bugyrából fog kikacsintani rád, és továbbra sem fogod elhasználni. A végén pedig a szemetesednek ajándékozod “feldolgozásra”.

2.) Ha nem bízol a tejtermékek lejárati idejében, akkor ne pakolja fel 10 db-ot az akciós polcnál, csak azért mert ” Ennyiért nagyon megéri” .

Ha kidobod 3 nap múlva, mert lejárt a “minőség megőrzési ideje”, akkor lehet máris drága lesz végeredményben az adott termék. Inkább vegyél kevesebbet, de fogyaszd is el.

3.) Ha nagy a hűtőd vagy a spájzod, akkor beleeshetsz Te is abba az egyszerű emberi hibába, hogy nagy helyen kevesebbnek tűnik minden, pedig valójában roskadoznak a polcok az étel alatt.

Minden közeli lejáratú ételt tegyél előre a polcon, így tudni fogod, miből kell főznöd, hogy minden elfogyjon.

4.) Kevés féléből is lehet kreatívat. Hidd el nem a mennyiség határozza meg, hogy milyen ételt kreálsz ebédre.

Ha körbenézel a főzős oldalakon, akkor próbáld meg felhasználni azt, ami már régóta árválkodik a polcokon, és csak utána bontsd fel az újonnan vásároltat.

5.) Ne félj a száraz élelmiszerek időn túli felhasználásától, hiszen legtöbb esetben semmi bajuk nincsen.

Ahogy a kicsit szikkadtabb kenyér is még alkalmas egy finom pirítósnak vagy zsemlemorzsának, úgy a belőle készült liszt is még életre kelhet, és ropogós kenyér készülhet belőle, ha nem csak a számokra hagyatkozol.