2017-11-15

Túl az édesen: Quinoa-chia magos vekni

Én nekem valamiért a chia mag a tudatalattimban valami édes ízt kelt a számban, pedig annyira univerzális alapanyag, amit kár lenne meghagyni kizárólag az édességeknek.

A quinoa eddig nálam csak köretek és saláták formájában kelt életre, pedig semleges íze miatt szintén nem kellene ennyire szűkösre bekategorizálni a felhasználását.

Így most a “legyünk merészek és kíváncsiak” nap keretében egy nagyon gusztusos, ínycsiklandozó finomság került ki a sütőből, amit nem lehet csak úgy négy fal közé zárni.

Hagyni kell kibontakozni és más konyhájában is hagyni kell életre kelni: Ő lenne az új kenyérpótlék: A quinoa-chia magos  vekni, aminek az elkészítése pofon egyszerű, szinte mondhatnánk: Ennyi lenne?

De valójában éppen ez benne a szuper: nem kell órákat a konyhában állni, nem kell dagasztani, mégis egy közel 450 grammos cipócska fog téged várni mire visszatérsz a kedvenc sorozatodtól. Hajrá… 🙂

340 g (2 csésze) quinoa
120 g (¾ csésze) chia mag
240 ml (1 csésze) víz
60 ml (¼ csésze) olíva olaj, és egy kevés a forma kikenéséhez
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál méz
3 evőkanál frissen facsart citromlé
egy jó nagy csipet  himalaya só
70 g (½ csésze) vegyes magocskák, a te kedvenceidből a szóráshoz

Na jó! Mégis lenne egy apró előkészület:

A “nagy sütkérezést” megelőző este,áztasd be a kenyérkének szánt quinoa-t és chia magot, hogy másnap könnyedén nekirugaszkodhass az elkészítésnek.

A magocskákat külön tálba öntsd le körülbelül 250- 250 ml vízzel,  és hagyd őket letakarva a hűtőben felhasználásig.

Hogyha rászántad magad a sütkérezésre, akkor melegítsd elő a sütőd 160°C-ra vagy gázos sütőn 3-as fokozatra.

Ha szeretnéd kikenhetsz zsiradékkal egy körülbelül 450-500 grammos kenyérnek/vekninek való formát, majd béleld ki egy sütőpapírral. Így könnyedén kicsusszan a kész kenyér a formából.

Öntsd le a vizet a quinoa-ról, majd a felét tedd bele egy turmixgépbe a chia maggal, szódabikarbónával, mézzel,sóval, olíva olajjal és citromlével együtt. Addig daráld a keveréket, amíg szép egynemű nem lesz, és csak ezután keverd hozzá a quinoa másik felét.

Ezután öntsd bele a formába és hintsd meg bátran a kedvenc magkeverékeddel (tökmag,lenmag,mák,napraforgó,zabpehely) a tészta tetejét.

Tedd be a forró sütőbe a középső rácsra, majd szépen vonulj el 70 percre megnézni a sorozatod következő részét.

Egy reklámblokk alatt kukkants ki, hogy milyen állapotban van a kenyérkéd, mert minden sütő másképpen viselkedik. Egy hústűvel szurkáld meg a közepét, ha nem ragad a tészta közepe, akkor késznek nyilváníthatod 🙂

Kiváló kenyérpótló,- glutén , tej-, és élesztőmentes, amit bátran le is fagyaszthatsz, és bármikor előkaphatsz ha szükséged lenne szendvicsnek valónak.

Habár nem a legolcsóbb alapanyagok kerülnek bele,és egy  mindenmentes, egy 450 grammos vekni kerül ki a sütőből: ami körülbelül 1100 Ft-ért elkészíthető.

Természetesen mint minden “mentes” kenyérnél, nem a hagyományos parasztveknit kell alapul venni, amiből lecsúszik 2-3 szelet is szemrebbenés nélkül.

A magas rosttartalom miatt hamar telít és nagyon kevés is elegendő belőle 🙂

Egészségedre 🙂