2018-08-08

Csokoládé vagy burgonya? Vízfogyasztás alapján melyiket választanád?

Több mint 50 %-a a megtermelt élelmiszereknek a Földön a szemetesünkben végzi. A megtermelt élelmiszerekkel elképzelhetetlen mennyiségű vizet is felhasználunk, mégis nagy részük elfogyasztatlanul a szemetesünkben végzi.

Ebben több millió gazda, és munkás munkája nyugszik, mi mégis elpocsékoljuk az emberi munka és a Föld által belefektetett energiát ,pedig nem is biztos, hogy olyan természetes, hogy minden amit megkívánunk ott teremnek a boltok polcain.

Több mint 2 billió tonna élelmiszer évente- ennyi lenne a megtermelt élelmiszerek 50%-a- és ennyi veszik kárba éves szinten,pedig legtöbbször még az eldobott ételeknek 30-50%-a igenis fogyasztható lenne.

Beleszoktunk , belekényelmesedtünk abba, hogy mindig van jobb, és frissebb. Miért is kellene megenni az almának az egészséges felét, ha az egyik oldala, már kicsit nyomódott?

Biztos ismerős, (akár saját gyerekkorunkból is) amikor nem hajlandó a gyerek megenni a pár pöttyel ékeskedő banánt( igaz tegnap még szinte zöld volt a boltban), majd lehet 2 nap múlva jelentkező híján a kukában végzi. Jobb esetben belecsempésszük valami turmixba. Bár ezt a rafinált gyerekek csípőből megérzik, hogy az bizony “utált pöttyös banánból” készült 🙂

Gyerekeknél jobban elnézőek vagyunk, de vajon mennyi finnyásság, (vagy inkább  megszokás?) marad meg felnőtt korunkra?

Bajba sodorhatja-e az emberiséget a túlzott tökéletességre törekvés: a legcsillogóbb alma, vagy a minden nap újabb és újabb adag étel lefőzésével, annak ellenére, hogy még az előző napi sem fogyott el?

A vasárnapi tyúkhúsleves elkészítése sem csak annyi vizet igényel, amennyi az alapléhez szükséges.

Vajon mennyi értékes víz veszik kárba azzal, ha az asztalunkra szánt étel a kukában végzi?

Jelenleg körülbelül 3,8 trillió köbméter vizet használ fel az emberiség évente, amihez 70%-ban a mezőgazdasági szektor járul hozzá.  Becsült adatok szerint globálisan 550 billió köbméter vizet pocsékolnak el a fogyasztók az el nem fogyasztott élelmiszerek kidobásával.

2050-re becslések szerint nem kevesebb mint 10-13,5 trillió köbméter vizet fog igényelni az élelmiszer előállítás az egyre emelkedő húsfogyasztása miatt . Ez azt jelenti akár megnégyszereződhet a vízigénye az emberiségnek. Lesz-e akkor még elegendő  jó minőségű víztartaléka a Földnek?

A hús előállításához már régóta köztudott, hogy sokkal több vizet használ el az ipar, mint a zöldségek megtermelésére. Hozzávetőlegesen 1 kg hús előállításához 5000 és 20 000 liter közötti vízmennyisére van szükség, míg 1 kg búza megtermelése (időjárástól és klímától függően) 500 és 4000 liter vizet igényel.

A toplistát az édességek királya, a legkedveltebb nassolnivalónk a csokoládé vezeti, ami nem kevesebb mint 17 196 liter vizet emészt fel, mire 1 kg a polcokra kerül. Ehhez képest  a burgonya igencsak a lista végén kullog a maga 287 literes fogyasztásával.

 

Az első luxus, a második alap élelmiszernek minősül. Mégis felvetül a kérdés, hogy Te melyikről tudnál hamarabb lemondani? 

Az IME (Institution of Mechanical Engineersáltal kiadott lista alapján a következő vízfogyasztással számolhatsz, hogyha 1 napi ételfogyasztásodnak a vízszükségletét szeretnéd megtudni.

Ételeink Mennyiség Átlag vízfelhasználás az előállításához
Csokoládé 1 kg 17,196
Marhahús 1 kg 15,415
Bárányhús 1 kg 10,412
Disznóhús 1 kg 5,988
Vaj 1 kg 5,553
Csirkehús 1 kg 4,325
Sajt 1 kg 3,178
Olívabogyó 1 kg 3,025
Rizs 1 kg 2,497
Pamut( habár nem élelmiszer, fontos adat) 1 x 250g 2,495
Száraz tészta 1 kg 1,849
Kenyér 1 kg 1,608
Pizza 1 unit 1,239
Alma 1 kg 822
Banán 1 kg 790
Burgonya 1 kg 287
Tej 1 x 250 ml pohárral 255
Káposzta 1 kg 237
Paradicsom 1 kg 214
Tojás 1 196
Bor 1 x 250 ml pohárral 109
Sör 1 x 250 ml pohárral 74
Tea 1 x 250 ml pohárral 27