2017-10-19

Alufólia vs. Méhviaszos csomagoló

Ma reggel a hűtőben rápillantva a Cibibee méhviaszos csomagolóval lefedett isteni fokhagymás májra, beindultak az agytekervényeim, majd rögtön heves számolgatásba kezdtem.

Felvetődött bennem a kérdés, hogy egy átlag ember ha meglát egy számára ismeretlen terméket mire gondol először, milyen benyomása lesz a termékről, és vajon mit várhat el elsősorban egy olyan dologtól amit még sem látni, sem tapintani nem volt lehetősége?!

Első dolog, amit szinte mindenki megnéz, az az ár. Utána elemezzük a leírást, összetételt,gyártási helyet stb., és ezek alapján döntünk, hogy az adott termék megéri-e az árát.

Én ma a reggeli  Cibibee méhviaszos fólia kacsingatását kihívásnak vettem, mert őszintén szólva még soha nem fogtam neki kiszámolni, hogy mennyit is ér valójában?

Az ellenfele a mindenki által ismert és hőn szeretett alumínium fólia lett.

Az, hogy miért, nagyon egyszerű:

A méhviaszos fóliákat alapvetően a frissen tartó,- és alumínium fóliák helyettesítésére találták ki, azzal a nagyon környezettudatos szemlélettel, hogy kevesebb eldobható hulladék keletkezzen a háztartásokban.

A ma reggeli spontán számolgatásom a következőképpen alakult, összevetve a méhviaszos csomagoló és alumínium fólia tulajdonságait, de elsősorban gondolva az anyagiakra és az eldobott hulladékmennyiségre.

Én egy közepes méretű 25×25 cm-es méhviaszos  fóliát vettem alapul,ami egy teljesen normális edény mérete. Belegondoltam, hogy egy átlag háztartásban naponta körülbelül 3 dolgot fednek le alufóliával.

Ez naponta 75 cm hosszúságú letépett „anyag”. Az év ugyebár bűvös 365 napból áll, tehát éves szinten 273,75 méter eldobott alumínium hulladék keletkezik.

Utána kellett néznem,( révén, hogy nem vásárolok már egy ideje alufóliát), hogy többségében 20 méteres kiszerelésben lehet hozzájutni, átlagosan 299-499 Ft közötti áron.

Így most egy nagyon optimális 350 Ft / 20 méteres árral számoltam tovább, ami azt jelenti, hogy 13,6 tekercs alumínium fóliát használ el egy átlag háztartás évente élelmiszer csomagolásra, ami összesen 4760 Ft.

A hulladék ami keletkezik tehát alsó hangon, nem kevesebb mint 273 méter hulladék, körülbelül 200 éves lebomlási idővel!

És mi a helyzet a méhviaszos fóliákkal?

Mi szinte már minden fedő nélküli ételt és sajtokat ebbe csomagolunk. Ha azt számolom, hogy egy három darabos csomag 3190 Ft, és a gyártó szerint folyamatos használat mellett 1 évig biztos használható, akkor elgondolkodtató, hogy megéri-e a jövőben egyáltalán alufóliával takargatni az ételeket?

Természetesen ezzel nem váltható ki a sütéskor lefedett hús vagy sütemény, de ennek nem is ez a funkciója.

A célja: a háztartásokban azoknak a hulladékoknak a leredukálása, amiket a hűtőben tárolunk és lefedünk, és amiket eddig eldobható fóliákkal tettünk. Frissen tartja az ételeket, és nem engedi ki a “szagokat”.

Az elhasználódás után, mivel egy teljesen természetazonos biopamutot és méhviaszt dobunk el, ami biológiailag lebomló ,ezért jelentősen kevesebb terhet adunk a természetnek.

Ami pedig szintén nem elhanyagolható szempont: nem mindegy hogy NAPONTA dobunk ki 3x 25 cm-es darabot, vagy évente (vagy akár még ritkábban)  egy könnyen lebomló másikat.