Be kell valljam az én gyerekkoromból kimaradt a Nutella fékezhetetlen szeretete.

Nem azért, mert nem ettem volna, inkább szülői megfontolásból 🙂

Hidd el én is biztos két pofával(kanállal) ettem volna, (ha tehettem volna), de nekünk ez a cukorcsoda csak nagy ritkán került a konyhánk kamrájába.

Mai fejjel és egészségtudatos gondolkodással egyáltalán nem bánom, mert felnőttként már másképpen vizslatom a boltokban az édességeket.

Apró betűs részek elemzése, összetevők listájának és sorrendjének olvasgatása, elmaradhatatlan program a boltban.

Igazából már le sem kell vennem a polcról, hogy tudjam mivel kezdődik egyik másik élelmiszer összetevő listája, így a boltokban kapható Nutella címkéjének elolvasása is inkább hátborzongást vált ki belőlem mint felhőtlen ugrabugrálást.

Ellenben a korábban Nővéremtől  ajándékba kapott gasztroajándék, ami a Nutella házi verziója volt, és sokkal lelkesebben majszoltam, hisz címke nélkül is biztos voltam benne: Ez bizony mogyoróból és kakaóból készült!

Ellenben a bolti verziótól, amit most bemásolnék nektek : ” Cukor, pálmaolaj*, MOGYORÓ (13%), zsírszegény kakaópor (7,4%), sovány TEJPOR (6,6%), TEJSAVÓPOR, emulgeálószer: lecitinek (SZÓJA); aroma (vanillin).”

Miután ezt megemésztettük,  hogy valójában a Cukor a legnagyobb arányban előforduló összetevője, és csak a 3. a mogyoró,szépen most felejtsük el, és

Térjünk rá az IGAZI mogyorókrém hozzávalóira:

Első és legfontosabb! A törökmogyoró a lelke a “Nutellának”,  ezért hogy igazán intenzív legyen az íze, meg kell pörkölnünk a mogyorót.

A sütőben 10 perc alatt száraz tepsiben pirítsd meg a törökmogyit, majd egy konyharuha segítségével dörzsöld le róla a hártyavékony héjat.

Ezután a mogyorót egy késes robotgépben őröld lágy vaj állagúra. Ez akár 5 percig is eltarthat, ne aggódj, ha nem lesz rögtön krémes állagú .Csak ezután add hozzá a sót a vaníliát és mézet.

 

Keverd tovább a géppel, majd a végén tedd hozzá a kakaót, és a kókusztejszínt , majd további 2-3 percig daráld a robotgéppel, addig amíg egy homogén, krémes mogyorós-csokis masszát kapsz.

Keress egy szimpatikus csatos vagy befőttes üveget, és hűtőben tárold fogyasztásig.

Sokáig nem fogja a helyet foglalni a hűtődben, garantáltan rá fog járni mindenki a családban. 🙂

Isteni kísérője egy mennyei foszlós kalácsnak , de kiváló harmóniába tud kerülni egy gőzölgő frissen főzött kávéval is.

Egészségedre 🙂