Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy citromsav és szódabikarbónára keresztelt jó barát.

Sok hasonlóság volt bennük, mégis különböztek.

Színük mint a fehér csillag, hatásuk elképesztő, mégis elfeledve tengetik napjaikat. Gondolhatják magukban: kinek kell már, egy ilyen ósdi, megunt por, mint mi vagyunk?

Nagyanyáink még szeretettel subickolták a kedves Szódabikarbónával a fürdőjüket és ruháikat, hisz oly sokszínű (volt).

Abban a korban, mikor még olyan nagy népszerűségnek örvendtek, minden házban fellelhetők voltak.

Minden háziasszony tudta a fehér ruha titkát : még a makacs tea-, kávé- vagy zsírfoltok sem voltak képesek ellenállni ennek a szuper erővel bíró fehér pornak.  Forró víz és szódabikarbóna? Ez volt a foltmentes textília titka!

Ők már akkor tudták, hogy gomba és csíraölő, ezáltal fertőtlenítésre is alkalmas.

Fémes, zománcozott, csempézett vagy műanyag felület? Vízzel és szódabikarbónával bármit lesúrolhattak.

Odakozmált edény? Nem volt probléma! Szódabikarbónával forralták a vizet, majd lehűtve,könnyen leszedték a  maradványokat.

Hűtőszekrény,  mosogatórongy szagtalanítása? Egyértelmű volt: szódabikarbónás vízzel átmosva minden szagot meg tudtak szüntetni.

De mi mire használhatjuk még? 

Miért vennél drága, speciális szőnyegtisztítókat? Ha beszórod a szőnyeged szódabikarbónával, hagyod hatni 15 percig, majd gondosan átporszívózod, semlegesítheted a nem kívánt szagokat.

Problémád van a lefolyókkal az otthonodban?

Két evőkanál szódabikarbóna, 2,5 dl ecettel leöntve szinte csodákra képes. Ez a két anyag közösen katöltve könnyen képes megszabadítani a lefolyókat a dugulástól.

 

És mi a helyzet a szódabikarbóna drága barátjával, a szintén elfeledett citromsavval?

A konyhában jobban ismert, mint a tisztításban, pedig nem elhanyagolható eme nemes tulajdonsága sem.

Ha meg szeretnéd szabadítani a háztartásod a rengeteg flakontól, amik csak egyes részeire alkalmasak a takarításnak, akkor érdemes ezt a szuper  anyagot választanod. Nem mellesleg helytakarékosabb is 1 kg citromsav mint 4-féle tisztítószer 🙂

Szivaccsal átdörzsölve a csaptelepek gyönyörű fényesek lesznek. A WC, fürdőszobád vízkőtelenítéséről pedig még nem is beszéltünk.

Ha nem kedvelted eddig az ecet szagot az otthonodban, amikor rákényszerültél a vízkőtelenítésre a kávéfőződ vagy vízforralód tisztításánál, akkor a citromsavval bátran kiválthatod. Az ecettel ellentétben, rögtön az első adag kávét lefőzheted benne, minden mellékíz nélkül!

 

És van-e boldog vége a mesének? Úgy hiszem igen.

A két barát, a szódabikarbóna és citromsav ma is boldogan élnek, hisz ismét egyre többen felismerjük és használjuk a szupererejüket, ahogy Nagymamáink is régen tanulták, mi pedig továbbvisszük ezt a  nemes hagyományt 🙂