2017-12-11

Ételek, amiket ha helyesen tárolunk, kevesebb hulladékot termelünk

Szinte összeszámolni is vétek hány alkalommal vásároljuk túl magunkat, majd mekkora mennyiségben dobunk ki ételt, mert éppen megszáradt, megromlott vagy megpenészedett.

Gondoltál-e már arra, hogy lehet nem csak a megvásárolt mennyiséggel van a gond, hanem azzal is ahogy otthon tárolod?

Legtöbben impulzus vásárlóként döntünk, és viszünk haza olyan ételeket (is), amiket csak a kihagyhatatlan áruk miatt nem tudunk , vagy nem hagyhatunk ott a boltban.

“Miért is ne vehetnék meg 1,5 kg akciós banánt fél áron?….majd elhasználom valamire! Akkor kell venni, amikor olcsó!”

Hogyha viszont pár nap múlva 50 dkg a kukában landol, mert már senki nem eszi meg, mert pöttyös és plöttyedt lett az állaga, akkor végeredményben vehettél volna ennyivel kevesebbet, teljes áron, feleslegesen kidobott gyümölcs nélkül.

Most bemutatom neked a legtöbbet kukában landoló ételek listáját, amiket sokszor a rossz tárolás miatt vagyunk kénytelenek kidobni, ahelyett hogy elfogyasztanánk őket.

Sajnos jelen statisztikák szerint a megtermelt és előállított ételek mintegy 50%-a nem kerül elfogyasztásra,hanem a kukában végzi.

Szóval itt az ideje a tudatos vásárlás mellett a tudatos tárolásnak!

Spórolj pénzt, ételt és hulladékot!

 

1.)Paradicsom és társai: nem a hűtőbe valók!

Kérlek felejtsd el, hogy a paradicsomot bevásárlás után azon nyomban bedobod a hűtőbe.

Nem!Nem ettől fog tovább elállni és friss ,kemény húsú maradni! A paradicsom elveszti az aromáját alacsony hőmérsékleten, sőt hamarabb penészedésnek is indul.

A legideálisabb  ha spájzban, pincében tárolod.

Hogyha igazán a paradicsomok kedvére szeretnél tenni, keress nekik egy 15 C fokos sarkot a lakásodban,de a szobahőmérséklet is sokkal jobb, mint a hűtő!

Ugyanez igaz továbbá a hozzá hasonlóan sok vizet tartalmazó zöldségekre: az uborkára, paprikára, padlizsánra és cukkinire is.

2.)Az olívaolaj

Hányszor hallani, hogy az olívaolajat bátran tároljuk hűtőben, mert egyébként avasodásnak indul. Ebből nem is tudom melyikre részt tudnám kiragadni, ami egyáltalán igaznak bizonyul? Semmit!

Az olívaolaj hűtőben maximum zavaros állagú lesz, de nem fog tovább friss maradni,sőt még a minőségéből is veszthet. Ehelyett inkább mindig fénytől védett helyen tárold (pl.szekrényben), és mindenféleképpen sötét üvegben. Garantáltan nem fog megavasodni.

Nem mellesleg értékes helyet és energiát igényelne egy nagy üveg olívaolaj folyamatos hidegen tartása.

3.) Mindennapi kenyerünk: frissességének megőrzése

A legrosszabb amit egy pékáruval tehetsz, hogy becsomagolod és  benne hagyod vásárlás után a műanyag zacskóban. Ugye, hogy az emberek 99% ezt teszi?

Majd szépen 2 nap múlva mindenki dobja a kukába a megpenészedett kenyércsücsköt.

A kenyeret szobahőmérsékleten, légátereszető(!) tárolóban érdemes tartani, mert műanyag zacskóban nedvesség keletkezik, és penészedésnek indul.

A legideálisabb körülményeket és leghosszabb eltarthatóságot agyag edényben való tárolással lehet elérni.

Igaz fa tároló  több háztartásban fellelhető, azonban ezekben gyorsabban kiszáradnak a pékáruk.

Sokan a hűtőben tárolásra esküsznek, ami valóban késlelteti a penész megjelenését,hátránya azonban, hogy  az íze  kissé állottá válik. Meleg nyári napokon azonban mindenképpen érdemes bedobni a hűtőszekrénybe a kenyerünket: mert ilyenkor a levegő páratartalma jelentősen megnő.

4.) Citrom és citrusfélék: amit szinte mindenki hűtőben tárol

Fontos! A citrusfélék szinte egyik tagja sem kedveli a hideget! Meleg éghajlatú országból származnak, és szedés után sem kívánkoznak be a hűtőszekrénybe.

Ahhoz, hogy sokáig frissek maradjanak, szükségük van levegőre, ezért érdemes nyitott helyen, (nem bezacskózva)tárolni őket, például kosárban.

TIPP!

Szerintem a felszelt citromok 70%-a kukában szokta végezni,mert a következő felhasználáskor már penészes darab csücsül a hűtőben.

Ha nálad is így szokott lenni, akkor legközelebb hagyd kinn a megmaradt darabot a konyhapulton, és a vágott felületet mindig hagyd levegőzni. Ne aggódj ha picit megszárad a felülete, ez fogja megvédeni a gyümölcsöt a penészedéstől.

5.) A hagymák 

Soha! nem szabad hűtőbe tenni sem a vörös ,sem a fokhagymát. Hogyha nincsen egy hűvös kamrád, ahova biztonsággal be tudnád tenni, akkor a legideálisabb egy agyag edény,amiben kellőképpen tudnak szellőzni, így a penészedést is elkerülheted.

6.) Banán, amiből mindenki a legszebbet keresi

…majd addig kutatunk a boltban, míg meg nem leljük a legszebb, legpöttymentesebb darabot. Sokszor mégis hiába minden igyekezetünk, gyorsan bebarnul és pöttyös lesz, 2 nap múlva pedig már senki nem eszi meg a családból.

A banán különösen érzékeny a hidegre, így semmiféleképpen se tedd be a hűtőbe azért, hogy tovább friss maradjon. Éppen az ellenkezőjét fogod elérni. Az oka, hogy hideg hatására gyorsabban távoznak belőle azok az anyagok amit frissen tartják. (Ugyanez igaz az egzotikus társaira is, mint például a mangóra, dinnyére és ananászra.)

Szobahőmérsékleten 3-4 napig gond nélkül eltartható, így az a rossz hírem, hogy tényleg csak annyit vegyél meg belőle, amit ennyi idő alatt el is fogyasztasz.

Vagyis mégis van egy trükk, de még nem jöttem rá,milyen hulladékmentes megoldással lehetne kiváltani.

TIPP! Csak sajnos nem hulladékmentes!

Hogyha a banánokat egyessével szétszeded, és a szárát betekered frissentartó fóliába, akkor sokkal hosszabb ideig friss marad. Ez tapasztalat!

Szóval ha látsz a boltban eleve így csomagolt banánt, vedd meg bátran, garantáltan nem fog 2 nap múlva megpöttyösödni 😉

7.) Az avokádó: amit mindenhol éretlenül lehet kapni

Az esetek 90%-ban éretlen avokádót tudsz csak levenni a boltok polcairól, ami miatt nem kell aggódnod, de vásárlás után semmiféleképpen ne tedd hűtőbe. A kemény, még éretlen darabok szobahőmérsékleten tudnak utóérni, alacsony hőmérsékleten ezt a folyamatot azonban megakadályozod.

TIPP!

Hogyha már felszelted az avokádót, akkor azt a felét hagyd meg, amiben a mag van, és így tedd be a hűtőbe pár csepp citrommal lecsepegtetve. Néhány napig felhasználásig még nyugodt szívvel eltarthatod!

8.) Gomba: aminek szüksége van a levegőre

Habár szinte kivétel nélkül műanyagba előrecsomagolva juthatunk csak a hipermarketekben a gombákhoz, jó tudni, hogy ez a legkevésbé helyes tárolási mód.

Érdemes otthon  papír tasakba vagy konyharuhába átcsomagolni, és így tárolni, mert a gombának muszáj levegőznie, műanyagban pedig hamar bepárlik és romlásnak indul.

Viszont fontos, hogy csak akkor vásárold meg, ha biztos vagy benne, hogy néhány napon belül fel is tudod használni a megvett mennyiséget,mert csak rövid ideig eltartható!

9.) Sajtok, amiket a boltban műanyagban kapunk

Szinte minden esetben, mint a kimérős pultnál, mint az előre csomagolt áruknál, a sajtokat műanyag fóliában tudjuk csak hazavinni.

Szerintem mindenki tud rá példát mondani, hogy a gondos visszacsomagolás ellenére is kiszáradt vagy megpenészedett a kedvenc sajtod.

Sokkal tovább eltartható, ha egy jól szellőző anyagba vagy méhviaszos fóliába átteszed, ezzel megnövelve a felbontás után az élettartamát és lecsökkentve a penészedés esélyét.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Némi odafigyeléssel Te is jelentősen lecsökkentheted a kidobott ételek arányát!

Legyen a következő apró cél a hulladékmenetesebb háztartásod vezetésében, hogy mostantól a tudatosan megvásárolt mennyiségek mellett odafigyelsz a helyes tárolásra is!

Legyél hulladékmentes! Spórolj! És Mondd el másoknak is!