20+1 dolog amikről le kell mondanod, ha hulladékmentesebb életre váltasz! De mit kapsz általa?!

Mint minden változásnak van valamilyen lemondással járó hozadéka, legyen szó akár életmódbeli, táplálkozással kapcsolatos váltásról, akár egy tudatosabb, hulladékmentesebb háztartás vezetéséről.

Hogyha foglalkoztat a hulladékmentes élet gondolata, de még nem vágtál bele, akkor minden bizonnyal felmerül benned a kérdés, hogy miben változik meg az életed a zero waste életvitel által.

TIPP!

Véleményem szerint a legfontosabb, hogy semmit sem szabad nyomásból, kényszerből csinálni. Mindenkinek, így neked is rengeteg időd van arra, hogy fokozatosan alakítsd át az életed asszerint, ami neked kényelmes, és ami még belefér a saját életritmusodba.

Természetesen mindannyian mások vagyunk, így lesz köztetek olyan aki a “bele a közepébe” elvet fogja követni és mindent egyik napról a másikra fog megreformálni. És biztosan lesz közöttetek olyan ( szerintem ez az emberek 90%-a), akik fokozatosan, a saját ritmusokban, és folyamatosan begyűjtött új információk által változtatják meg az életüket.

A lista legyen iránymutatás, és ösztönzés, hogy tudd mivel tudsz elindulni a hulladékmentesebb élet felé vezető úton.  A felsorolt pontok listája nem teljes, amit folyamatosan lehet bővíteni és Te magad is egy irányt kaphatsz, hogy mennyi minden van amin lehet és tudsz is változtatni.

Amikről idővel le “kell” mondanod, ha a zero waste életformát választod:

1.) Tervezés nélküli vásárlásról, mert hiányozni fog a textil zsákocskád, amibe a gyümölcsöket pakolhatod
2.) A kedvenc előregyártott, előrecsomagolt édességeidről, félkész ételeidről.
3.) Nylon zacskók mértéktelen használatáról a boltban
4.) Palackos vizekről
5.) A kedvenc elviteles kávédról
6.) Megszokott alapanyagokról
7.) Műanyag fogkefékről
8.) Nőként a havi szinten eldobott, a megszokott higiéniai termékekről
9.) A konyhádban a megszokott papírtörlőről és papírszalvétáról
10.) Alufóliáról az ételek frissen tartása végett
11.) Sütőzacskóról
12.) Az intuitív vásárlásról ami által sok olyan dolgot viszünk haza, amit lehet el sem fogunk fogyasztani, vagy soha sem fogunk használni
13.) A gyerekeidnek: haszontalan játékok felhalmozásáról
14.) Ételrendelésről: mert mindig rengeteg alufóliába és újrahasznosíthatatlan csomagolóanyagba érkezik. Bármit is rendelsz.
15.) Egyszer használatos, rögtön a szemétbe kerülő csomagolóanyagokba burkolt termékekről
16.) Fast fashion, olcsó, de gyorsan elhasználódó ruházati cikkekről
17.) A 10. pár cipőről, amit egy évben 1x( sem) fogsz felvenni
18.) Szívószálról: a gyerekzsúron, a bárban a koktálodhoz vagy a jeges kávédhoz
19.) Gyerekként a legújabb trendi mesefigurákkal díszített használati cikkekről, amik 2 hét múlva már nem is lesznek olyan “trendik”
20.) Szülőként: mindenre IGENT mondunk a gyerekünknek, így sok felesleges dolgot veszünk meg a gyerek kérései által. Helyette: megfontolt döntéssel hosszútávon megmutatni neki, hogy sok mindenre nincsen szükség.
+1.) Az állandó telefoncseréről, annak ellenére, hogy mint funkciójában mint tudásában maximálisan megfelel az igényeindnek, elvárásadnak. Megtanulni ezáltal nem követni a trendeket, csak azért, mert menőbbnek tűnsz így mások számára.

Természetesen ha valamiről lemondunk az életben, cserébe kapunk is valamit.

20+1 dolog amit KAPSZ a hulladékmentesebb élettel! Mire számíthatsz?

1.) Tisztább, rendezettebb otthont
2.) Lassabban telik meg a kukátok, annak a legnagyobb része is szelektálható hulladék lesz : ezáltal akár kevesebb szemétszállítási díj fizetése
3.) Példamutató életmód
4.) Eltűnik az otthonodból a nylon zacskó sarok, ( a szatyorban szatyor halmok felszámolása)
5.) Nylon zacskó helyett saját tárolókba: dobozokba, textil zsákokba vásárlás ami tervezést igényel, de cserébe sok dicséretet kapsz. ( Persze biztosan lesz olyan néni a piacon, akivel minden alkalommal meg kell küzdened, hogy NE adjon extra szatyrot:-)
6.) A gyerekeid egy teljesen más szemléletben nőhetnek fel, ami számukra már nem tanult, hanem természetes lesz
7.) Kisebb gardrób, kevesebb ruha, DE azok mind tartós és örök darabok lesznek. A cél a minőségibb termékek keresése: akár second hand üzletből, akár megbízható márkák által.
8.) A tervezett vásárlásnak köszönhetően pénzt spórolhatsz. Nem fogsz megvenni olyan dolgokat amire valójában nincs is szükséged.
9.) Mindig lesz nálad egy palack amit meg tudsz tölteni vízzel ha szükséged van rá. Nem kell minden alkalommal fél literes vízre költened.
10.) Ha szereted az elviteles kávét, akkor mindig a táskádban fogod tartani a saját elviteles poharadat, és papír pohár helyett abban fogsz rendelni
11.) Természetessé válik, hogy visszautasítsd a szívószálas italokat. Emiatt néha UFO-nak fognak nézni, de mivel céltudatos vagy, ez nem fog zavarni 🙂
12.) Eleinte lehet több idő lesz a bevásárlás, amíg keresed az alternatívát az eddig megszokott termékeid helyett. Fontossá válik a mindennapjaidban: az újrahasznosított, komposztálható, újrahasznosítható szavak.
13.) A szendvicseket már nem nylom zacskóba csomagolod, hanem évekig használható szendvicscsomagolóba, amik mindig hazakerülnek és holnap ismét útnak indulhatnak az újabb uzsonnával.
14.) Többet lehet nem mész be az eddig kedvenc boltodba, mert már semmi hasznosat nem találsz. Helyette új helyeket fedezel fel, ahol kimérősen tudsz beszerezni alapanyagokat. Természetessé válik a piacolás, és a termelőktől való közvetlen beszerzés a multik helyett.
15.) Egészségesebben esztek: azzal, hogy kiiktatsz minden előre csomagolt terméket, kevesebb konzerves étel, cukrozott joghurt, zacskós keksz kerül a konyhádba. Helyette sok mindenre rájössz, hogy magad is eltudod készíteni egy kis tervezéssel.
16.) A gyerekeidnek az elveid miatt már nem lesznek olyan játékai amik 1 hét múlva úgyis a sarokban fognak porosodni, vagy pár alkalom után elromlanak. Lehet lesznek eleinte elvi viták a nagyszülőkkel, de egy hulladékmentes, céltudatos szülő ezt is okosan el tudja magyarázni 😉
17.) Nőként rájössz, hogy mennyi felesleges hulladékot dobálták ki havi szinten. Új eszközöket, lehetőségeket ismersz meg a szemléleted által, és szépen lassan átválthatsz intimkehelyre vagy mosható betétre. Amit régen furának gondoltál , mára már természetes.
18.) Kisgyerekes anyukaként fel sem merül, hogy eldobható, vegyi anyagokkal készült eldobható pelusba burkolt a gyerkőcödet. A kisbabád bőre is fellélegezhet és a Te pénztárcádban is több marad a mosható pelenkák által. A környezeti hatásokról pedig még nem is beszéltünk.
19.) Egy afféle lelki békét, amit azáltal kapsz, hogy tudod nap mint nap mennyire sokat teszel így a környezetedért.
20.) A hulladékmentes életmód által nem hatnak rád a környezeti hatások és elvárások. Nem érzel kényszert a legújabb és “legszebb” telefon, ruha beszerzésére, annak ellenére, hogy a józan paraszti eszed és a pénztárcád ezt nem engedheti meg magának.
+1.) A változás sok esetben járhat vitákkal, furcsán néző emberekkel: akár egy piaci kofa, akár a párod vagy az anyósod személyében Hogyha hiszel benne, hogy te miért csinálod, akkor nem fognak ezek a reakciók zavarni, és a családod el fogja fogadni az új “szabályokat” az új életmódotokat. Azok az emberek akik csak a hibát látják a Te új “rendszeredben és életmódodban”, azokkal pedig nem kell foglalkozni

Ha kedvet kaptál, és szeretnéd Te is elkezdeni ezt az életformát, akkor vágj bele bátran, és ne keseredj el ha eleinte nem sikerül minden mozzanata a mindennapjaidnak a terveid szerint!

A lényeg, hogy benned megérjen a változás gondolata, hiszen Te már ezzel is sokkal többet teszel az környezetedért, mint az emberek 99%-a! 🙂